2 ani de la moartea handbalistului Marian Cozma

Romanian forum - Ai noshtrii ca brazii.

Moderators: Vlad, webmaster

Post Reply
User avatar
webmaster
Site Admin
Posts: 258
Joined: Mon Jan 23, 2006 6:43 pm
Contact:

2 ani de la moartea handbalistului Marian Cozma

Post by webmaster »

Se implinesc doi ani de la moartea lui Marian Cozma
Luni, 07 Februarie 2011, ora 13:46, de Adrian Costeiu / contacteaza autorul

La doi ani de la tragica dispariţie a handbalistului Marian Cozma, procesul în cazul uciderii acestuia se desfăşăşoară la Tribunalul din Veszprem, principalul acuzat, Raffael Şandor, susţinându-şi în continuare nevinovăţia.






Componentul naţionalei României şi al formaţiei ungare MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost înjunghiat mortal, în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, într-o discotecă din oraşul unde juca, în altercaţie fiind implicaţi şi alţi doi coechipieri, sârbul Zarko Sesum şi croatul Ivan Pesic. Handbalistul român în vârstă de 26 de ani a fost înjunghiat în inimă, fiind singurul dintre cei trei care şi-a pierdut viaţa. Marian Cozma făcuse parte din lotul României, care a participat la Campionatul Mondial din Croaţia, şi debutase în prima reprezentativă în anul 2002.

Marian Cozma mai trecuse printr-un incident, în anul 2005, când evolua la Dinamo Bucureşti, fiind bătut de un grup de opt persoane şi înjunghiat. Cozma a avut atunci o plagă pe spate, în apropierea coloanei vertebrale, de 8 cm lungime şi 3 cm adâncime. Handbalistul a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar medicii i-au spus că a avut noroc că nu a rămas paralizat.

Din cercetările efectuate la Veszprem, reiese faptul că handbalistul sărbătorea, alături de alţi componenţi ai echipei ungare MKB Veszprem, ziua de naştere a copilului unuia dintre colegi, la o discotecă din localitate, iar în jurul orei 03.00, între sportivi şi unii dintre clienţii localului, de etnie rromă, a avut loc un conflict verbal care a degenerat. ÃŽn urma altercaţiei, sportivul român Marian Cozma a decedat, după ce a fost înjunghiat în inimă, iar doi colegi ai săi au fost răniţi grav, fiind internaţi în spital.

La mai puţin de 24 de ore după uciderea lui Marian Cozma, autorităţile au anunţat şi numele primilor doi suspecţi, aceştia fiind Raffael Şandor şi Ivan Sztojka. După numai câteva ore, primul suspect, Raffael Şandor, a fost prins în Austria, iar în dimineaţa zilei de 9 februarie 2009, un al treilea suspect, Nemeth Gyozo, care făcea parte din grupul ce a provocat incidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa sportivul român, a fost şi el arestat.

Poliţia din Ungaria a fixat o recompensă pentru persoana care ajută la prinderea celui de-al treilea suspect, Ivan Sztojka, în valoare de un milion de forinţi (3.500 de euro), însă aceasta a fost la scurt timp dublată. ÃŽn data de 13 februarie, Ivan Sztojka s-a predat poliţiei din Veszprem, după ce îi trimisese o scrisoare mamei sale, în care i-a explicat că nu este vinovat de moartea lui Marian Cozma.

ÃŽn timp ce autorităţile anchetau cazul uciderii lui Marian Cozma, tatăl fostului handbalist, Petre Cozma, s-a dus la Veszprem pentru a aduce trupul neînsufleţit al fiului său la Bucureşti. Marian Cozma a primit, post-mortem, titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Vezprem. Cortegiul funerar a fost întâmpinat în oraşele prin care a trecut, în drumul spre Bucureşti, de mii de oameni care au ţinut să-i aducă un ultim omagiu lui Marian Cozma.

Trupul neînsufleţit al lui fostului sportiv, ucis în Ungaria, a ajuns la casa părintească din cartierul Tei din Bucureşti, în dimineaţa zilei de 11 februarie, în jurul orei 3.00, fiind întâmpinat la sosire de aproximativ 300 de persoane. Sicriul a fost purtat de la maşina mortuară şi până în casă de colegii lui Marian Cozma de la echipa naţională. La sosirea cortegiului funerar au fost prezenţi jucători de la echipele de handbal masculin Dinamo Bucureşti şi Steaua Bucureşti. La casa părintească a lui Marian Cozma au venit pe rând personalităţi ale sportului românesc, politicieni, echipe de handbal, masculine şi feminine, rude, prieteni şi persoane impresionate de tragica dispariţie a sportivului pentru a aprinde lumânări, pentru a depune coroane şi pentru a transmite condoleanţe familiei îndoliate.

Cele mai emoţionante momente s-au consumat în ziua înmormântării lui Marian Cozma, la sediul CS Dinamo, din Şoseaua Ştefan cel Mare, acolo unde trupul neînsufleţit al fostului sportiv a fost depus pentru câteva ore în sala de trofee. Foştii colegi ai lui Marian Cozma de la Veszprem au sosit şi ei la Bucureşti şi au fost întâmpinaţi cu aplauze de cei peste 1.000 de oameni veniţi să-şi ia rămas bun de la fostul sportiv. După o slujbă care a avut loc la biserica parohiei Teiul Doamnei Ghica din Bucureşti, Marian Cozma a fost înmormântat la cimitirul Pipera.

Dispariţia sportivului a fost comemorată atât în ţară, cât şi în străinătate, prin momente de reculegere, tricouri retrase sau marşuri ale tăcerii. De asemenea, sala de sport a şcolii din sectorul 2 Bucureşti, unde Cozma a învăţat, a fost numită după numele sportivului, la fel şi Centrul Naţional Olimpic de Excelenţă masculin de la Sighişoara. ÃŽn Ungaria şi în România au fost organizate mai multe mitinguri şi concerte în memoria lui Marian Cozma, toate având ca mesaj combaterea violenţei. De asemenea, suporterii echipei Veszprem au strâns fonduri pentru realizarea unui monument în amintirea fostului handbalist. Bustul din bronz, amplasat în faţa Veszprem Arena, a fost dezvelit la un an de la dispariţia handbalistului de primarul Janos Debreczenyi şi alţi conducători sportivi. Monumentul este din granit, are 2,5 metri înălţime şi a fost realizat de sculptorul Mihaly Gabor.

La finalul sezonului competiţional, echipa Veszprem a devenit campioană a Ungariei, iar titlul i-a fost dedicat lui Marian Cozma, care a fost numit şi cel mai bun pivot al sezonului 2008-2009 din competiţia maghiară. Regizorul Gabor Kalomista a produs un film documentar, intitulat "Country Stabbed in The Heart", în care este prezentată asasinarea lui Marian Cozma.

ÃŽn paralel, poliţia maghiară a continuat ancheta, iar în zilele de 17 şi 18 februarie 2009 au mai fost arestate două persoane suspecte că ar fi fost implicate în uciderea lui Cozma, acestea fiind Gabor P. şi Csaba B. Câteva zile mai târziu, poliţiştii maghiari au început audierea principalilor suspecţi, dar şi a altor persoane a căror identitate nu a fost făcută publică.

Poliţia din Ungaria a dezvăluit şi câteva detalii ale modului în care au decurs evenimentele în dimineaţa zilei de 8 februarie, când Marian Cozma a fost ucis. Autorităţile maghiare au afirmat că "ucigaşul a lovit cu o forţă extraordinară. Lama cuţitului a pătruns 20 de centrimetri între două coaste. ÃŽn plus, atacatorul a răsucit cuţitul în rană."

De asemenea, anchetatorii au mai anunţat că în altercaţia care a avut loc între handbaliştii de la Veszprem şi cetăţenii de etnie rromă au fost implicate 25 de persoane. Ioan Bentze, ataşatul român pentru afaceri interne la Budapesta, a prezentat pentru presei concluziile la care au ajuns anchetatorii maghiari: "Problema e că au fost 25 de persoane implicate, dintre care cinci, care sunt în prezent arestaţi, apar pe înregistrarea camerelor de supraveghere într-o secvenţă de circa 12 secunde, jos, în bar, în timpul conflictului. Părerea e că sunt 95 la sută şanse ca atunci să se fi produs prima înjunghiere, în rinichi, a lui Marian Cozma. Sus, la disco-bar, erau ceilalţi 20. Ei au auzit că este bătaie şi au coborât. Neavând loc, au ieşit afară unde se bănuieşte că Marian (n.r.- Cozma) a fost înjunghiat în inimă".

La un an de la incidentul în urma căruia fostul handbalist Marian Cozma a fost ucis, s-a anunţat numele primei persoane acuzate oficial de crimă. Astfel, după o anchetă extrem de dificilă, Poliţia din Veszprem a anunţat că cel care l-a înjunghiat mortal pe Marian Cozma, în noaptea zilei de 7 spre 8 februarie 2009, este Raffael Şandor. De asemenea, în cazul uciderii fostului handbalist al naţionalei României au mai fost acuzaţi Nemeth Gyozo şi Sztojka Ivan pentru complicitate la omor şi lovituri cauzatoare de moarte.

Reprezentanţii Poliţiei de Veszprem au anunţat că dosarul uciderii handbalistului a adunat peste 13.000 de pagini împărţite în 38 de capitole, costurile anchetei din ultimul an fiind estimate la 68 milioane de forinţi, adică aproximativ 250.000 de euro. Conform declaraţiei colonelului Derzsy Peter, şeful Criminalisticii din cadrul Poliţiei Veszprem, în dosarul întocmit după uciderea handbalistului român Marian Cozma au fost audiaţi 700 de martori, au avut loc 57 de interogatorii directe şi 416 persoane au fost supuse recunoaşterii. Au fost adunate 347 dovezi, 60 de specialişti analizându-le şi exprimându-şi opiniile. Cercul de suspecţi a adunat 27 de persoane, care au fost implicate anterior şi în alte 53 de tipuri de infracţiuni.

Procesul în cazul uciderii handbalistului român a început la 13 septembrie 2010 la Tribunalul din Veszprém. Conform judecătorului Balazs Nemeth, principalul acuzat, Şandor Raffael, îşi menţine declaraţiile date la poliţie. "Acuzatul susţine în continuare că nu a înjunghiat pe nimeni, nici în barul Patriota, nici pe stradă, şi că nu avea cuţit", a declarat Nemeth.

Mai multe persoane sunt puse sub acuzare în acest caz: doi bărbaţi pentru complicitate la omor, alţi doi pentru tentativă de omor, precum şi un bărbat şi o femeie pentru că i-au ajutat pe acuzaţi să părăsească ţara. Doi dintre ei au fost arestaţi de poliţia austriacă şi extrădaţi în Ungaria. Alte 25 de persoane vor fi audiate pentru tulburarea ordinii publice.

Uciderea lui Marian Cozma a avut urmări şi în justiţia din Ungaria, prin iniţierea unui proiect de modificare a Codului Penal, pentru a prevedea pedepse mai aspre, în condiţiile agravării situaţiei infracţionale din ţară.

Pe plan sportiv, mai multe evenimente comemorative au avut loc atât în Ungaria cât şi în România. Astfel, la Cupa Pannon, organizată de Federaţia Ungară de Handbal în memoria lui Marian Cozma, au participat primele reprezentative din România, Ungaria, Serbia şi Tunisia. De asemenea, selecţionatele de fotbal din Ungaria şi România au disputat un meci amical în memoria fostului handbalist, la Budapesta, terminat cu scorul de 1-0 pentru "tricolori".

Aflându-se în România cu ocazia meciului cu HCM Constanţa, din optimile Ligii Campionilor, jucătorii echipei Veszprem au fost la 27 martie 2010 la mormântul fostului lor coechipier, Marian Cozma. Suporterii formaţiei maghiare care au făcut deplasarea în România au fost de asemenea la cimitirul Pipera, depunând flori, coroane şi lumânări la mormântul lui Cozma.

Sportul a rămas mai sărac după moartea lui Marian Cozma şi, deşi a fost ucis în urma unui incident violent, fostul handbalist va rămâne în amintirea tuturor ca un simbol al non-violenţei, deoarece, în timpul vieţii, a caracterizat lumea astfel: "Deşi lumea toată este plină de ură, inimile încă mai sunt pline de iubire".
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests